понедельник, 9 июня 2014 г.

Катерина Рассудіна поділилася враженнями від «Краківських зустрічей»

Вчений секретар і викладач Інституту релігійних наук в Києві Катерина Рассудіна розповіла про свою поїздку до Польщі.

29–30 травня 2014 р. в Папському університеті Йоана Павла ІІ в Кракові відбулася четверта конференція із циклу «Краківські зустрічі» на тему «Релігія і культура в російській думці». Конференція недаремно називається міжнародною: у ній взяли участь близько п’ятдесяти науковців з п’ятнадцяти країн світу! У зв’язку з такою кількістю учасників, одночасно проводили по дві секції, тому, на жаль, я не змогла послухати всі доповіді, обираючи більш цікавий для себе напрямок.

А вибирати було з чого! Конференція «Краківські зустрічі» – міждисциплінарна, відтак, поділитися результатами своїх досліджень приїхали не лише філософи, але й літературо- і мистецтвознавці. Так, в одній секції зі мною (а я говорила на тему «Любовна лірика Марини Цвєтаєвої у світлі метафізики любові Дитріха фон Гільдебранда») виступи присвячені були співвідношенню російської літератури і середньовічної ісихастської традиції, творчості російських мислителів 1920–1930-х рр., євангельським мотивам у дитячій художній літературі… В інших рубриках ішлося про екуменічні питання, сучасний театр і навіть танець І. Дункан у сприйнятті російських філософів.


І все ж найбільш популярними на «Краківських зустрічах» були такі філософи (їх зазвичай називають релігійними), як Г.Флоровський, В.Лосський, о.С.Булгаков, Н.Бердяєв, Л.Шестов. Не обійшлося і без компаративістики: Льва Толстого порівнювали з Джозефом Конрадом, Льва Шестова з Едмундом Гуссерлем, російський месіанізм з польським.

Окремо згадаю про неформальні заходи – спільні трапези і розмови «в кулуарах». Тут кожен мав можливість поспілкуватися зі своїми міжнародними колегами. Звісно, обговорювали не лише професійні наукові питання, але атмосфера завжди була дружньою. Так, я завжди перебувала в центрі уваги російських інтелектуалів як учасниця і свідок подій найсучаснішої історії України. Зазначу, що це спілкування було щирим і приязним.

Сподіваюся, що «Краківські зустрічі» і наступного року стануть добрим майданчиком для спільних наукових досліджень і просто відкритого спілкування. Щиро дякую організаторам, зокрема с. Терезі Оболевич та Павлу Роєку з Папського університету Йоана Павла ІІ.



Фотографії надано Катериною Рассудіною

Комментариев нет:

Отправить комментарий